Selecteer een pagina

Daar zitten ze weer, twee mensen zonder een dak boven hun hoofd. Ze hebben dikke jassen aan, een muts op hun hoofd en een karretje met hun spullen. Elke zondag zie ik deze twee mensen zitten. Elke keer zeg ik netjes gedag en zeggen netjes wat terug.
Een aantal weken geleden hoorde ik ze op straat ruzie maken. Ik voelde dat er verdriet was en ik zag eenzaamheid. Ik ken deze man en vrouw helemaal niet, weet niet wat hen verleden is en hoe zij in deze positie terecht zijn gekomen.

De maatschappij 

In onze maatschappij zie ik mensen met een grote boog om mensen heen lopen die anders zijn, die dakloos zijn etc. Je ziet de afgunst in hun gezicht en je ziet ze een minderwaardige blik werpen op mensen die anders zijn. Je hoort ze mompelen of giechelen en lopen gauw weer door.

Een andere groep is net als ik, ze zeggen gedag en kijken met een blik naar ze en wij weten ons niet zo heel goed een houding te geven en we verzinnen honderdduizend excuses om geen praatje met ze aan te gaan.

En dan is er nog een groep die erheen loopt en ze aandacht geeft, ze te eten geeft en ze neemt zoals ze zijn zonder schaamte! Iets met heb je naaste lief als jezelf! Terwijl ik hen zag en met mezelf in conflict was moest ik denken aan dit verhaal uit de Bijbel: “Het verhaal van de Sameritaanse” Lucas 10: 25-37

Als je dit stuk leest kun je er voor jezelf heel wat uithalen en van leren. Ja, ik ook. Ik heb al mogen leren om naar ze om te kijken. De volgende stap zou kunnen zijn om ze aan te spreken of misschien wel iets voor ze mee te nemen.

 

Ben jij de moderne Sameritaanse?

In dit stuk leert Jezus ons 3 hele belangrijke lessen.

  1. Gebrek aan liefde is zo makkelijk goed te praten. Als we gaan kijken naar 1 cor 13, dan staat er dat alles zal vergaan, Maar de liefde blijft.
  2. Met de mede mens bedoel ik ieder mens ongeacht welk land ze vandaan komen, welke godsdienst ze hebben of welke achtergrond dan ook als zij hulp nodig hebben je ze mag helpen.
  3. Liefde betekend ook dat je daadwerkelijk gaat helpen. Waar je ook woont er zijn altijd mensen in jouw buurt of omgeving die jouw hulp kunnen gebruiken

 

Wat Jezus jou en mij wil vertellen

De gelijkenis die Jezus hier geeft is de liefde die Hij heeft voor jou en mij. Jij en ik zijn net als deze mensen of de Samaritaan. Ergens onderweg zijn we gewond geraakt en achter gelaten. En jij en ik kunnen niets doen om onszelf te redden. Hoe gaaf is dan het volgende: Jezus kwam bij jou en mij voorbij en Hij nam ons mee naar een plek waar jij en ik konden genezen (Hij heeft onze zonde mee genomen aan het kruis, waardoor jij en ik verlost werden van onze zonden.  Zijn verlossing van zonde is geen mensen werk! Het is Zijn werk!

 

Zie om naar elkaar.

Probeer eens om te zien naar de ander en loop niet met een boog om de ander heen. Als jij jezelf hebt geaccepteerd kan jij ook de ander deze liefde geven. Help de ander en wees niet bang. Ik weet dat het in het begin eng kan zijn, maar voor alles is een eerste keer.

Misschien loop jij Jezus wel voorbij en ben je bang om naar Hem toe te gaan. Ben je bang wat Hij van je vindt. Toch trekt iets jou zijn kant op en ben je nieuwsgierig naar wie Jezus is. Jezus wil je graag ontmoeten en is heel nieuwsgierig naar je. Het maakt Hem niet uit wat je hebt gedaan of wie je bent. Hij is jouw Barmhartige Samaritaan.

Wil jij meer weten over Jezus, het geloof of anders, plan gratis een Mission Talk in. Er zijn 4 plekjes per maand.

 

Liefs, Cynthia