Help, ik heb een suiker dip!

Het is na de middag en ik weet het nog zo goed, ik was altijd moe aan het einde van de middag. Herken jij dat, dat je dan moe bent en je energie laag is? Je gaapt en het lijkt wel of je nergens geen zin meer in hebt. Juist daar heb je de welbekende dip. Met 5 tips laat je ik zien hoe je dit kan voorkomen.

Het middag dipje slaat vaak toe tussen twee en vier uur. Je bent nu vast gewend om dan iets van suiker te nemen of een bak koffie. En juist suiker en koffie zorgen ervoor dat je vermoeid blijft.

 

  • Eet geen suikers

Jij als vrouwelijke ondernemers vindt het fijn om heerlijk chocolade te eten, een lekker wit bolletje met iets heerlijks erop en een kop koffie gaat er ook wel in. Wat je eet zegt veel over de energie die je hebt aan het einde van de middag. Dit heeft alles te maken met de bloedsuikerspiegel. Als je bloedsuiker niet stabiel is dan zorgt dit ervoor dat je energie ook naar beneden gaat. Als jij gaat zorgen dat deze gelijk blijft dan heb je een constante energie en geen last meer van de bekende (middag)dip. Als je voeding met snelwerkende koolhydraten (lege koolhydraten) eet wordt dit omgezet is glucose in je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je een piek krijgt in je bloedsuikerspiegel. Denk aan voeding zoals: wit brood, macaroni/pasta, melk en witte chocolade, witte rijst, suikers, snoep etc. Deze voedingsmiddelen zorgen ervoor dat je een dip krijgt in je suikerspiegel en je het gevoel hebt dat je geen energie meer hebt. Gapen en moe zijn kenmerken van een dip. En wat doe je vaak als dit gebeurd? Juist je gaat iets zoets eten in de hoop dat je weer meer energie krijgt.

Helaas zal je in een cirkel blijven, en heb je weer even energie om vervolgens weer in een dip te raken. Door anders te gaan eten ga je voorkomen dat je in een dip raakt. Probeer minder brood te eten en mindernproducten met suikers en snelwerkende koolhydraten (alle witmeel producten). Laat ook de frisdrank staan. Eet juist eiwitrijke producten zoals: een ei, ongebrande noten, groente, vis, vlees, zuivelproducten (volle yoghurt en volle kwark, geiten of schapen yoghurt), plantaardige zuivelproducten (sojamelk of yoghurt, kokos yoghurt). Ook een stukje fruit in combinatie met een eiwit is top als tussendoortje. Als je fruit alleen eet kan dit bij sommige mensen ook een schommeling teweeg brengen in de bloedsuiker. Als je een smoothie neemt van alleen maar fruit dan krijg je een suikerdip. Alle vezels zijn uit het fruit en je drinkt eigenlijk suiker.

  • Drink voldoende

Als je op een dag te weinig drinkt kan dit ook zorgen voor moeheid en geen energie. Drink daarom voldoende water. Drink over de dag ongeveer 8 grote glazen water (2 liter). Als je koffie of thee neemt, zorg ervoor dat je een glas water erbij drinkt. Cafeïne houdende dranken drijven vocht af, waardoor je lichaam nog meer dorst krijgt. Als je wacht tot je een droge mond hebt ben je dus al te laat met drinken. Als je niet voldoende drinkt kan je ook klachten krijgen als hoofdpijn en moeheid. Drink echt alleen water en doe daar een lekker schijfje citroen in met punt of komkommer. In frisdank zit suiker als je dit drinkt krijg je weer het bekende dipje.

  • Kom in beweging

Van bewegen krijg je energie! Ga lekker als je, jezelf pauze geeft heerlijk wandelen in de natuur. Een frisse lucht doet je goed en wandelen (sporten) geeft je energie. Misschien vind jij het wel fijn om naar de sportschool te gaan of te gaan hardlopen. Doe waar jij je prettig bij voelt.
Er wordt ook wel gezegd dat stil zitten het nieuwe roken is. Stil zitten en niks doen is niet goed voor je lichaam. Probeer ook tussen je werkzaamheden door eens wat vaker te lopen of even je benen te stekken.

 

  • Regelmatig eten

Ik las een artikel op nu.nl waarin stond dat een op de vijf Nederlandse werknemers hun ontbijt overslaan. Hoe is dat met jou als vrouwelijke ondernemer? Neem jij wel de tijd om te ontbijten of sla je dit over?
Regelmatig eten zorgt er juist voor dat je geen schommelingen krijgt in je bloedsuiker. Juist als je in de ochtend goed ontbijt heb je minder trek om te gaan snacken tussendoor. Neem met de koffie eens een beetje kwark met wat fruit erin en wat zaden, heerlijk en voedzaam. De lunch is ook belangrijk en probeer hier variatie in aan te brengen. Neem eens een salade of een lekkere omelet gevuld met groente, een heerlijk zelf gemaakt soepje met lijnzaad crackers met kaas en een bakje rauwkost. Het zorgt ervoor dat je goed vol zit en niet die dip hebt. Juist door de regelmaat blijft je bloedsuiker stabiel.

  • Ontspanning

Juist door je te ontspannen krijg je weer energie. We zijn ons niet altijd bewust van onze ademhaling. Juist als we verkeerd ademen kan dit ons energie kosten en raken we moe. Leg je werk gedurende dag eens even weg neer en sluit je ogen. Doe een hand op de borst en een op je buik en wees je bewust van je ademhaling. Als je hoog ademt, adem dan naar je buik en haal je hand weg bij je borst zodat beide handen op je buik zijn. Door deze oefening regelmatig te herhalen zal je meer gaan letten op je ademhaling. Door goed te ademen krijg je weer energie.
Ik begin de dag met mediatie. Ik mediteer vanuit de bijbel en heb heerlijke soaking muziek opstaan. Jij kan mediteren om jouw eigen manier. Het geeft je rust en energie.

Workshop

Wil je nog meer weten over suikers en hoe verslavend het kan zijn?
Schrijf je in voor mijn workshop: Zonder (ongezonde) suikers meer energie: op je werk en thuis!

Lieve warme groet,
Cynthia

Er is geen calorie gelijk

 

Heb jij ook weleens een dieet proberen te volgen met het minder eten van calorieën? Vast wel anders was je deze blog niet gaan lezen. Als het had gewerkt waren er geen boeken geschreven die het tegendeel bewijzen.

Jouw lichaamsgewicht wordt uiteindelijk bepaalt door hoeveel calorieën je eet en hoeveel je er verbrand.

Het is zeker belangrijk om wat je eet aan calorieën in de gaten te houden, alleen is er om af te vallen en je weer fit te voelen meer nodig dan het minderen van calorieën alleen. Als je een dieet gaat volgen dan ga je vaak minder dan 1000 calorieën innemen. En toch kom je aan?!

Het is eigenlijk theoretisch onmogelijk. Als je gelooft in deze formule: inkomende versus uitgaande calorieën dan zou iemand met een gemiddelde lengte ongeveer 1600 calorieën per dag krijgen om zo de belangrijkste functies van brandstof te voorzien. Als je dus minderen dan 1600 calorieën zou eten zou je dus af moeten vallen en gewicht verliezen. Er zijn mensen die heel weinig calorieën eten en toch aankomen. Het is ook niet fijn als je alleen leeft op wortels en sla en toch aankomt.
Het gebeurt heel erg vaak dat mensen die een zo genaamd “crash/honger ”dieet volgen aankomen.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit klopt. Ik kwam gewoon aan terwijl ik me keurig aan de streepjes hield. Ik was de hele dag met eten bezig en als je dan ook nog aankomt dan snap je er werkelijk niks meer van. Ik werd er heel verdrietig van. Door mijn opleiding als Voedingsdeskundige en Orthomoleculair therapeut (in opleiding) leerde ik dat de formule van inkomende calorieën versus uitgaande calorieën dan toch niet klopt.  Het is niet alleen calorieën tellen er is veel meer nodig om een gezond en energiek leven te gaan lijden. En zeker als je wat kilootjes kwijt wilt.

Als we even teruggaan in de tijd van de jagers en verzamelaars dan was er in de winter en in tijden dat er hongersnoden waren minder voedsel. Je lichaam ging dan op rantsoen en je stofwisseling werd vertraagd. Als er dus een te kort was in die tijd kon je prima overleven met minder calorieën.
Tegenwoord gaan we niet meer jagen en liggen de winkels het hele jaar vol met mooie producten. Moet je eens nagaan wat er gebeurt als jouw lichaam nu dus minder calorieën binnen krijgt, dan denkt je lichaam dat het hongersnood heeft en gaat je stofwisseling in de slaapmodus met als gevolg dat je moe wordt. De eerste dagen reageert je lichaam nog normaal, daarna zal je de eerste weken afvallen dat is meestal het geval. Als je dit langer volhoud vertraagt je stofwisseling en past het zich aan de lage calorie-inname. Dit betekend dat je calorieën in evenwicht zijn, je eet net zoveel als dat je verbrand. Je stopt met afvallen en er gebeurt niks meer. Dan zal je nog minder calorieën moeten innemen. Een dieet volgen is daarom helemaal niet leuk. En wat gebeurt er als je gewoon gaat eten? Dan denkt je lichaam dat het nog steeds hongersnood is. Als je namelijk stopt veroorzaakt dit voor je lichaam extra calorieën, omdat je stofwisseling nog steeds laag is.

Als je nu meer calorieën gaat eten, gaat je lichaam dit opslaan als vet. Met andere woorden als je klaar bent met diëten kom je alle kilo’s weer aan die je was kwijtgeraakt. En dan krijg je het jojo-effect.

Er is geen calorie hetzelfde

Een calorie is een eenheid voor energie. Ons lichaam zet koolhydraten, eiwitten en vetten om in calorieën. Deze calorieën dienen als brandstof voor ons lichaam. Ondanks dat een calorie een eenheid is, zijn calorieën echter geen directe maat. Het aantal calorieën in levensmiddelen, zoals op de verpakking vermeldt, wordt met een speciale procedure bepaald. Dit is echter nooit gelijk aan het daadwerkelijk aantal calorieën dat een levensmiddel afgeeft aan ons lichaam. Er zijn bepaalde biologische factoren in ons lichaam, zoals enzymen en hormonen, die invloed hebben op de verbranding van vetten i.p.v. koolhydraten en er zijn vetten die de stofwisseling versnellen. Ook is de bron van de calorieën van belang.

Het meeste vet in ons lichaam komt niet van het vet dat we eten, het komt van de koolhydraten. Koolhydraten die we niet direct gebruiken voor energie worden opgeslagen in de vorm van vet. Dit is het vet dat we bijvoorbeeld kennen als de zwembandjes rond je middel. Het overgrote deel van ons voedsel is afkomstig van koolhydraten. Zo kan het gebeuren dat je mindert in calorieën en vetten, maar toch niet afvalt. Gemiddeld komen 60% van onze dagelijkse calorieën van koolhydraten en 40% van vetten en eiwitten. Van de vetten en eiwitten wordt echter maar een minieme hoeveelheid gebruikt om energie te produceren of wordt opgeslagen als vet. Het meeste eiwit en vet dat we consumeren wordt gebruikt voor de opbouw van onze spieren, botten en ander weefsel. Omdat er een ruime overvloed aan koolhydraten is, is het voor het lichaam niet nodig om eiwitten of vetten te gebruiken voor het leveren van energie. Hierdoor is het zelfs zo dat als een gedeelte van de koolhydraatinname wordt vervangen voor vet de vet- en ook de cholesterolproductie afneemt. Ja, je leest het goed. Door het vervangen van de meeste koolhydraten in onze voeding voor vet krijg je een lagere vetproductie en een lager lichaamsgewicht.

Verder is het zelfs zo dat verschillende soorten koolhydraten verschillende uitwerkingen hebben. Zo kunnen verschillende soorten suikers een verschillend effecten hebben op het lichaamsgewicht, ook als ze dezelfde hoeveelheid calorieën bevatten. Je komt bijvoorbeeld meer aan van fructose gezoete voeding dan van voeding gezoet met sucrose of glucose. Dit komt door de verschillende effecten van deze stoffen op de stofwisseling.

 Wat nu?

Wil jij gezonder leven en misschien wil je ook nog wat kilo’tjes kwijt, vraag dan een eerlijk koffie gesprek aan, zo kan ik met jou als ondernemende vrouw mee kijken wat jij kan veranderen aan je eetpatroon en leestijl. Doe je dit voor 31 januari dan is de prijs €47,- ex btw

 

Lieve warme groet,
Cynthia

 

Zout tegen stress?

We kennen het wel, je hebt het als onderneemster enorm druk. Je bent niet alleen baas, je hebt een gezin en je huishouden. En je merkt dat je energieniveau over de dag minder wordt en dat je zo nu en dan enorme stress hebt. Misschien is het bij jou wel zo erg dat je depressieve klachten hebt. Dat je zo graag alle ballen in de lucht wilt houden, dat je te veel van je lichaam vraagt. Je zorgt er niet goed meer voor en ook voor je mind ben je niet heel vriendelijk geweest. Kortom: WEES LIEF voor JEZELF!

De hersenen gebruiken veel elektrische energie, dit wordt door waterstoom gemaakt in onze energieopwekkende pompen. Als je uitdroogt dan is de energieproductie in onze hersenen enorm verlaagd. Je hebt maar een beperkte energievoorraad dit noemen we ook wel ATP. ATP is brandstof die omgezet wordt naar energie voor de spieren. Als wij deze stof verbranden komt er dus energie vrij. Het is in je lichaam de enige brandstof die kan worden omgezet naar energie die je spieren nodig hebben en gebruiken. ATP wordt opgeslagen bij je spieren en deze stof levert ongeveer 3-6 seconde aan energie, dit is wel een beetje per persoon verschillend. Dit raakt langzaam op of uitgeput. Dit kan op de ene plek erger zijn dan op een andere plek in je lichaam. Veel functies in je hersenen waarvan je niet weet dat ze er zijn worden inefficiënt.  Deze inefficiëntie van de functie herkennen we als depressie.

Cafeïne

In koffie en thee zit cafeïne. Dit stofje zorgt ervoor dat je een flinke energieboots van het ATP verbruik in je hersenen. Toch houden je hersenen wel iets reserve van de energie, denk maar eens aan mensen die een marathon lopen en die op het laatst nog een versnelling in zetten met de “laatste” energie die ze hebben.

Cafeïne zorgt er ook voor dat ons lichaam uitdroogt. Let maar eens op als je koffie, thee of een drankje met alcohol hebt gedronken vaak moet je dan veel meer plassen dan je in verhouding hebt gedronken. Moet je nagaan hoe mooi ons lichaam werkt. Het lichaam heeft tijd nodig om af te koelen van warme drankjes. Hierdoor gaat er helaas nog meer water verloren. En iemand die graag thee drinkt heeft altijd dorst en toch blijven ze drinken van de thee. Tip: als je koffie drinkt, neem er een glas water bij.

Het kan zijn dat je lichaam het niet meer kan. Je hebt te veel van je lichaam gevraagd. Je bent door gegaan en hebt niet geluisterd naar de signalen die je lichaam aangaf toen je gewoon even pauze moest nemen of toen je gewoon ziek in bed had moeten liggen. Je luisterde niet naar je lichaam, je wilde gaan werken want ja, als ondernemer kan je niet ziek zijn dat kost je geld. Met als gevolg dat jij je lichaam hebt beroofd van energie.


Zout

Een hele belangrijke behoefte van het lichaam is zout. Zout is heel erg belangrijk voor spieren en zenuwactiviteiten.

We gaan weer even terug naar je energieniveau. Als we maar doorgaan dan verliest ons lichaam steeds meer de mogelijkheid om de energie van de hersenen te gebruiken om lichamelijk of mentaal werk te doen. Jij als vrouw wordt passief en raakt in een sociaal isolement. Wat begon als stress ging over in een depressie en daarna in een onverklaarbare vermoeidheid. Als je te weinig drinkt en eigenlijk uitgedroogd bent, en je legt de problemen van vermoeidheid ernaast dan is dat een teken van allerlei verschillende klachten die er kunnen ontstaan.

Zout is een stof die stress verminderd. Gebruik geen KEUKENZOUT! Uit het keukenzout zijn door raffinage alle vitamine en mineralen verdwenen. Als je zout gebruikt neem dan Himalaya zout of Keltisch zeezout. Hier zitten alle vitamine en mineralen nog in. Zout is echt noodzakelijk bij het beschermen van het gehalte aan serotonine en melatonine in onze hersenen. Als water en zout hun werk normaal doen als antioxidant (vitamine die het oxideren van de celwand tegen gaan) en zo het giftige afval uit ons lichaam laten verdwijnen. Het mooie is dat hierdoor essentiële aminozuren denk aan tryptofaan en tyrosine niet worden gebruikt als chemische antioxidant. In een lichaam wat voldoende water heeft wordt tryptofaan behouden en kan het in de hersenen terecht komen waar het wordt gebruikt om serotonine, melatonine en tryptamine aan te maken. Dit zijn noodzakelijke neurotransmitters tegen een depressie.

Zelf pas ik dit nu al ruim 3,5 jaar toe. En ik moet bekennen dat het me helpt. Ik voel me beter. In mijn gezin is het erg hectisch en stressvol met een kindje met autisme. En ik ervaar regelmatig stress. Ik weet er mee om te gaan en als het me te zwaar word zoek ik hulp. Naast het zout slikt ik ook extra vitamine D en het helpt mij om helder te blijven. Ik ervaar meer rust in mijn hoofd.

Begin de dag met 1/3 theelepeltje zout en leg dit op je tong en drink er twee glazen water achteraan. Wacht een half uur met eten. Dit zorgt ervoor dat je de dag goed begint en bereid je, je maag voor op de maaltijd en functioneert je stofwisseling optimaal.

Water drinken op de nuchtere maag is bedoeld om het vocht wat je in je slaap bent verloren te corrigeren.

Drink een half uur voor je gaat eten een glas water. Dit is om je spijsverteringskanaal voor te bereiden op het eten.

Drink over de dag voldoende water. Gemiddeld wordt gerekend 30 ml water per kilo lichaamsgewicht. Ga uit van 8 glazen.

Wil jij weten hoe het met jou vocht huishouding is gesteld? Maak een afspraak. Doormiddel van de bodyscan kunnen we zien wat het vocht gehalte in je lichaam is. Ik help je graag verder.

Warme groet,

Cynthia

 

 

Help! Hoe begin ik met een gezond eetpatroon

 

‘Het is veel te moeilijk, gezond eten en dan ook nog eens alles zelf bereiden’. Pfff, dat kost me veel te veel tijd en die heb ik niet”. Deze zin komt vaak voorbij als ik met ondernemers praat of met werkende moeders.

Het liefst wil iedereen gezond eten en ook nog eens heel makkelijk en vooral niet te lang in de keuken staan.

Ik ben moeder in een gezin met 2 kinderen, doe het huishouden en ben ook nog eens zelfstandige. En ja, ik maak alles zelf. Er komt niets uit pakjes en zakjes. Het is ook een keuze die je zelf maakt.

Weet je, het levert je zoveel voordelen op als je begint met een gezondere leefstijl!
Je krijgt meer energie, minder snel ziek, je huid gaat er beter uitzien, je bent minder snel moe, je voelt je fitter en je krijgt meer rust in je hoofd.

Zorg voor een goed eetpatroon

Hoe begin je nu met een gezonder eetpatroon? Hier onder geef ik in het kort neer hoe je al kan beginnen met een gezonder eetpatroon door kleine aanpassingen.

1. Stop met het eten van suiker. Laat de pakjes en zakjes staan en kies voor zoveel mogelijk pure voeding. Voeding waar geen e-nummers en suikers aan zijn toegevoegd.

  1. Drink zoveel mogelijk water, 8 glazen per dag.
  2. Als je koolhydraten eet, denk aan een appel en zorg er dan voor dat je altijd een eiwit portie eet. Neem een cappuccino met een stuk fruit of een bakje yoghurt met fruit.
  3. Eet niet meer dan 2 stuks fruit per dag. Er zit fructose in en dat blijft suiker.
  4. Eet zoveel mogelijke verse producten als: groente, fruit, vis
  5. Heb je trek tussendoor eet dan een eiwitportie denk aan: een handje vol ongebrande nootjes, stukje kaas, ei, gehaktballetjes etc.
  6. Probeer de avondmaaltijd zoveel mogelijk groente en vlees/vis te eten. Eet max twee keer er week pasta, rijst etc. Als je kiest voor een koolhydraat neem dan een volkorenproduct of spelt, dit zijn langzaam werkende koolhydraten waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.
  7. Kies voor volle producten en neem geen light.
  8. Neem i.p.v. melkproducten kokosyoghurt echt een aanrader, sojamelk, geitenmelk of yoghurt, schapenmelk of yoghurt.
  9. Varieer zoveel mogelijk met groente, eet met de kleuren van de regenboog

Tip: wil je nou niet alles zelf snijden? Tegenwoordig is er ook voorgesneden groente te koop. Diepvriesgroente is een goed alternatief, omdat het vers wordt ingevroren blijven de vitamine behouden.

Doen!
Ik weet zeker dat iedereen een gezonde leefstijl kan aanleren, als echt wilt. Om je hierbij te helpen heb ik een programma ontwikkeld waarin ik persoonlijk begeleid naar een gezonde leefstijl en help jou om de juiste keuze te maken.
Mijn programma: Het kompas (voor een gezond & stralend leven) neem ik je in 12 weken mee om weer gezond en vitaal te worden.

Klik hier voor een eerlijk koffie gesprek zodat wij samen kunnen kijken wat ik voor jou kan doen.

 

Warme groet,

Cynthia

 

Een nieuw begin & een leuk nieuwtje

 

We Zorgen beter voor onze auto en al onze bezittingen dan ons lichaam”

Het is altijd heerlijk om een heel mooi nieuwjaar voor je te hebben. Mijn agenda is nog niet vol en ook mijn notitieboeken zijn onbeschreven. Kortom: Een nieuw begin. Ik kijk enorm uit naar het komende jaar. Ik heb hele mooie plannen en doelen gemaakt en ik weet zeker dat ik alle lege bladzijdes mooi ga beschrijven.

En ik heb wel zulk leuk nieuws! Dit stond al heel lang op mijn lijstje, alleen door mijn thuissituatie lukte het gewoon niet. En nu YESS, nu komt er een stukje van mijn droom uit! Ik ben al 4 jaar actief als voedingsdeskundige en werk daarbij vanuit de orthomoleculaire voedingsleer. En nu kan ik jullie vertellen dat ik jullie nog beter kan gaan helpen. Na afgelopen jaar de opleiding voedingsdeskundige gedaan te hebben, ga ik dit jaar de opleiding Orthomoleculair therapeut doen. En daar heb ik enorm veel zin in en kijk ernaar uit om jullie nog beter te kunnen helpen en jullie nog meer te kunnen leren van voeding.

Ik geloof namelijk in het zelf herstellend vermogen van het lichaam en dat ons lichaam veel zelf op kan lossen. Dit gaat niet vanzelf daar heeft het wel een beetje hulp bij nodig.

Geen dieet maar een gezond eetpatroon

Vaak is het nieuwe jaar ook het begin om met een goed en gezond eetpatroon te beginnen en misschien ook wel om de december kilo’s kwijt te raken. Misschien ga je wel een dieet volgen of wil je meer sporten met een gezond eetpatroon. Kortom we zijn ons bewust van ons lichaam.
Ik ben erg zuinig op mijn LICHAAM. Ik zie mijn lichaam als een tempel, waar je er maar een van hebt, wees er zuinig op!

Nu we een nieuwe bladzijde voor ons hebben kan jij er ook voor kiezen om gezonder te eten of gewoon door te blijven gaan met het eten zoals jij deed.

We hebben tegenwoordig de keuze uit bewerkte voeding en onbewerkte voeding.

Bewerkte voeding zit vaak in zakjes en pakjes, potten en blik. Ook kant en klaar maaltijden, alles wat niet vers is. We weten dat er veel suiker, zout en vaak ook nog e-nummers en smaakstoffen aan worden toegevoegd. Onbewerkte voeding is puur en is niks aan toegevoegd het liefs ook nog biologisch.
Als je een gezond lichaam wilt en je wilt dat je lichaam zelf hersteld, dan is het belangrijk om je eetpatroon aan te passen. Doordat je anders gaat eten zal je ook de overtollige kilo’s kwijtraken en zal je lichaam zijn ideale gewicht bereiken zonder door te slaan. Je gaat van een koolhydraat verbrander naar een vetverbrander.

Je zal gaan merken dat als jij je eetpatroon gaat veranderen jij meer energie krijgt, klachten minder worden of helemaal verdwijnen. Kortom WEES LIEF voor je LICHAAM!

Gezonder eten kost meer geld

Jij geeft graag geld uit aan kleding, make-up, interieur etc. Dat is voor jou heel belangrijk en daar gaat veel geld naar toe.

Jij zorgt ervoor dat je huis er goed uitziet, jij zelf er verzorgt bij loopt, je auto er keurig bij staat en daar heb jij veel geld voor over!

Maar ons LICHAAM is ONBETAALBAAR!

Er wordt gezegd dat gezonder eten veel duurder is. Wat heb jíj over voor een gezond lichaam?

Je lichaam is het kostbaarste bezit van je hebt! En je hoeft echt niet aan de zogenaamde “superfoods” om gezonder te eten. En als je 6 monden te vullen hebt is biologisch eten ook erg duur. Je kunt ook gewoon kiezen om niet uit pakjes en zakjes te koken maar gewoon vers.

En ik snap dat als je zelfstandige bent of je hebt een drukke baan, je denkt dat je er dan geen tijd voor hebt. Het is ook een keuze die je maakt! Wat heb Jij over voor een gezonder leven?

Ik wil je uitdagen om eens na te denken over jouw eetpatroon. Ik weet gewoon 100% zeker dat als jij je suikers laat staan jij al veel meer energie zal krijgen.

Waar wacht je op! Schrijf je in voor een EERLIJK Koffie gesprek! Ik kan je helpen en wil je  graag begeleiden naar een gezondere leefstijl, zodat jij je LICHAAM ziet als een TEMPEL!

Lieve warme groet,
Cynthia

Meringue kransjes (suikervrij)

Lieve mooie vrouwen,

Van de week geen blog maar een heerlijk en simpel recept, wat je samen met je kinderen kan maken.

Wat je heb nodig?

4 eieren .waarvan je alleen het eiwit gebruikt
3 eetl. Ery-Pure
4 eetl.Frost
Sap van een halve limoen
Een spuitzak
Gekarteld spuitmondje
bakpapier

Hoe maak je het klaar?
Zet de oven vast aan op 80 graden.
Klopt het eiwit met de Ery-pure en het sap van de halve limoen tot je stijve pieken krijgt en spatel de Frost erdoorheen. Schep het eiwitschuim in een spuitzak met een gekarteld mondje.Spuit het op een bakplaat bekleed met bakpapier. Droog de kransjes ongeveer 2 uur in de oven en laat ze afkoelen!

Ik wens jullie veel bak plezier en een hele mooie fijne kerst toe!
Laat gerust een foto achter als je ze gebakken hebt.

Lieve warme groet,
Cynthia

Ik stop ermee!

Deze grijze dag tuur ik naar buiten en mijn gedachten gaan overal heen. Het afgelopen jaar komt voorbij en alle mooi en fijne herinneringen passeren de revue. Wat een fijn en heerlijk gevoel geeft me dat. En toch is er een verlangen wat er in me op komt. Een verlangen wat ik al heel lang voel. Alleen wat als…. Wat gebeurd als ik wel mijn hart volg en echt ga doen waar ik diep, heel diep van binnen zo naar hunker om dat met de hele wereld te delen? Ik kreeg een glimlach op me gezicht en tranen van geluk stroomde over mijn wangen. Ik wist het, het is de tijd om dit te gaan doen.

Ik stop ermee!
Het afgelopen jaar heb ik ervoor gekozen om echt te gaan voor mijn ondernemerschap. Het was een weg van vallen en opstaan en weer knokken, is het niet links om dan wel rechtsom! Wat er ook gebeurd, wat ik in mijn hoofd heb zal gebeuren! Opgeven ken ik niet! Heel bewust heb ik die keuze gemaakt en ook de keuze om een coach in handen te nemen. Een coach die in mij geloofde en waar ik een klik mee heb. Het is mooi om je zelf te ontdekken om te werken aan een toekomst voor anderen. Ik wilde heel graag andere vrouwelijke ondernemers helpen met hun zoektocht naar een gezond voedingspatroon. Ik schreef mijn eigen methode en oei, dat was spannend, lastig en vooral een worsteling met mezelf. Het is gelukt en mijn methode, “Het Kompas (voor een gezond & stralend leven)” staat.

En wat is het mooi geworden! Jij als vrouwelijke ondernemer kan echt leren om gezond te eten zonder dat het veel tijd kost. Jij kan weer energie terugkrijgen door middel van het veranderen van je eetpatroon. En ik kan je zeggen dat ik echt heel erg trots hierop ben. En ik kan jullie al verklappen dat er drie mensen mee doen met de try-out. Dat is zo gaaf en daar ben ik echt enorm trots op.

Je hoeft facebook maar te openen en de een na de ander begint over eten en over wat wel en niet gezond is. Ook andere mediakanalen staan er vol van. Ik werd onzeker. Misschien ben ik nu wel heel eerlijk. Het raakte me. Als ik al door alles een punthoofd krijg, wat moeten jullie dan wel niet krijgen met al die informatie? Ik stop ermee! Ik stopte met alles te volgen en ging mijn eigen weg. Is dat voor jou herkenbaar? Ik ga mijn hart volgen en dat is spannend, aan de andere kant geeft het me een enorme boots energie.

Volg jij ook jouw hart als het gaat om rust, een gezonde leefstijl en balans tussen werk en privé? Of zit daar jouw valkuil? Luister jij niet naar je lijf en naar het stemmetje in je en ga je maar door terwijl je klachten krijgt en de stresshormonen door je lichaam gieren? Wanneer kies jij voor jezelf?!  Ik stop met het kijken naar anderen en stop met het alles perfect willen hebben. Ik ga mijn liefdevolle hart volgen en daar ben ik enorm blij mee. Ik geniet en straal en vind het ook heel spannen om dit met jullie te delen.

Niet alleen lichamelijke voeding
Het omgaan met mensen vind ik heerlijk en geniet van de contacten en de gesprekken die eruit voortkomen. Met een achtergrond uit de zorg heb ik geleerd om ieder mens als een individu te zien en dat is wat ik heel erg graag wil in mijn bedrijf. Jou als vrouwelijke ondernemer echt zien als jij. Jij bent goed zoals je bent!

De afgelopen periode is mijn verlangen gegroeid om niet alleen jou met gezonde voeding te helpen, maar je ook als vrouwelijke ondernemer te leren ontspannen door leuke dingen te doen. Door jezelf op de eerste plek te zetten.

Je kunt geest en lichaam niet afzonderlijk zien. Als jouw gedachten alle kanten op gaan en je bent gestrest, dan schiet je lichaam ook in de stress. Het is heel belangrijk om naast gezonde voeding ook een gezonde geest te hebben.

Begin 2017 goed
Om 2017 goed te beginnen ga ik jullie al vast verklappen dat ik zoiets gaafs heb bedacht dat ik dit gewoon nu al met jullie wilde delen!  MOVING of YOUR SPIRIT!
En dit vind ik zo leuk! Vanaf 9 januari kan jij een week lang elke dag een stukje bezinning ontvangen. Schrijf je gratis in. Daarnaast zal ik ook voor de innerlijke mens er drie recepten bij doen!

Doe mee en schrijf je gratis in!

Lieve warm groet,

Cynthia

Hoe begin je met het veranderen van je leefstijl?


Maandag
Op maandag begin ik met gezonder eten, minder eten en ga ik erop letten dat ik eten koop wat biologisch is en duurzaam. Met een stuk koek in je mond tijdens de koffie zeg je dit nog eens hardop. Ik, ga gezonder leven en maandag begin ik.

O, dit is vast heel herkenbaar toch?! We willen zo goed leven en beloven onszelf dat we het dan ook echt goed gaan doen en vaak beginnen we met frisse moed en vervolgens na drie weken verval je weer in je oude patroon of heb je geen inspiratie meer.

Verander je denkpatroon
Verander je denken. Oef… Dat is lastig. Het duurt 21 dagen tot 8 maanden om jezelf iets nieuws aan te leren en je denken te veranderen. Dus het is helemaal niet gek als het bij jou niet lukt na 21 dagen. Het ligt er ook aan wat je wilt veranderen.
Het is heel belangrijk dat je gewoon doorgaat met je nieuwe gewoonte te vormen. Als je het een keertje overslaat of het lukt niet, dat hoort erbij en wees daarin niet te streng voor jezelf. Het aanleren van een nieuw eetpatroon of een nieuwe leefwijze is een proces en gaat gepaard met vallen en opstaan.

Begin met een klein doel
Begin met een klein doel. Als jij meerdere doelen hebt maak een keuze. Stel je wilt stoppen met het eten van suikers, minder koffiedrinken en vaker bewegen. Kies dan bijvoorbeeld voor het minder koffie drinken. Als je dit goed onder de knie hebt ga je een ander doel erbij nemen. Zo ga je op jouw tempo je lijstje afwerken met doelen die jij jezelf hebt gesteld.

Stel jezelf wel doelen die haalbaar zijn voor jou.
Stel jezelf wel doelen die haalbaar zijn
. Veel mensen willen na de kerst graag weer wat kilootjes kwijt. Vaak stel jij jezelf een doel daarin. Ik wil in twee weken 10 kilo afvallen. Dit is misschien niet helemaal realistisch. Om jezelf niet teleur te stellen stel je langere termijn doelen. Zeg dan bijvoorbeeld: Over 4 maanden wil ik 10 kilo kwijt zijn. Je voorkomt hierin dat je teleurgesteld wordt. Je kunt beter kleine doelen stellen op korte termijn. Spreek dan met jezelf af dat je in twee weken 2 kilo eraf wilt. Je legt de lat dan veel minder hoog voor jezelf.

Wat ik zelf altijd doe is bij houden hoe het gaat. Het is namelijk heel makkelijk om in de mist te gaan. Als je weer even denkt: “ach, een ijsje kan prima. Deze gedachten komt vaak voort uit het feit dat we negatieve gedachten hebben. We mogen van onszelf dan geen ijsje eten. Ik was verzot op wat lekkers bij de koffie. Als ik negatief denk zoals: “Ik mag geen lekkers bij de koffie”, dan ga ik het juist doen. Als ik positief denk en tegen mezelf zeg: Wow, ik heb al 8 dagen geen lekkers genomen bij de koffie, dan wordt je trots op jezelf. Maak bijvoorbeeld een schema waarin je dit bijhoudt. Het geeft je een stimulans en je wordt weer enthousiast als het even lastig is voor je.

Keuze maken
Keuzes maken. Probeer op een dag zo min mogelijk keuzes te maken. Als je teveel hebt om uit te kiezen, dwaal je snel van je “gewoonte” af. Ik maak elke woensdag een schema met wat ik de week erop elke dag ga eten, daarna maak ik een boodschappenlijstje en bestel gelijk de boodschappen online. Zó hoef ik niet elke dag na te gaan denken wat ik ga eten. Of mezelf afvragen; wanneer heb ik tijd om naar de winkel te gaan etc.

Doe het niet alleen

Doe het niet alleen. Vaak is het moeilijk om in je eentje iets te veranderen. Stel je vrienden, familie, collega’s op de hoogte van je veranderingen. Stel dat je gestopt bent met het nemen van suikers, dan kun je vragen of zij hier rekening mee willen houden en jou geen gebakje etc. aan gaan bieden. Zo kom je niet in de verleiding.

Vind jij het toch moeilijk om iets te veranderen in je leven? Weet je niet waar je kan beginnen om gezonder te leven, en wil je heel graag met iemand doelen opstellen en een steuntje in de rug?

Meld je dan aan voor een eerlijk koffiegesprek, zodat ik samen met jouw kan kijken hoe ik jou kan helpen je doelen te halen.

Warme lieve groet,
Cynthia

 

3 trends voor 2017 in een gezonde leefstijl als vrouwelijk ondernemer.

Het jaar is alweer bijna voorbij. Nog maar een maandje en dan is het 2017. Het is altijd leuk om even vooruit te kijken. Wat staat ons in 2017 te wachten als het gaat om onze leefstijl? Ik zelf zie een drietal trends ontstaan in 2017.

Duurzaamheid

Dit woord gaan we zeker in 2017 veel tegen komen. Wat versta ik nu onder duurzaamheid als het gaat om voeding?

Hiermee bedoel ik: respect voor mens, dier &milieu. Het gaat niet alleen over milieu en het (leef)klimaat. Het gaat ook om anderen aspecten zoals: Natuurbehoud, dierenwelzijn, eerlijke voeding, milieu en het klimaat.

We zijn al veel bewuster gaan leven en ook in de winkels wordt er al meer aandacht besteed aan duurzame producten. Ik weet zeker dat we het komende jaar hier nog van gaan horen en gaan zien.

We hebben in Nederland echt hele mooie streek producten en dat zijn allemaal kleine zelfstandige ondernemers die met liefde en toewijden hun producten maken. Hoe leuk is het als jij daar je groente haalt? Je weet waar het vandaan komt, gewoon uit Nederland, en dit is goed voor de ‘carbon footprint’. Ik weet zeker dat het gebruik maken van lokale ondernemers een voortdurende trend zal zijn.

Bewustwording

We worden ons steeds meer bewust van het feit dat het leven een geschenk is waar we zuinig op moeten zijn. We zullen steeds minder geven om onze materiele bezittingen, maar steeds meer aandacht vestigen op ons grootste bezit; een gezond lichaam en een gezonde geest. We stellen ons de vraag, waar word ik echt gelukkig van? Waar wil ik voor leven en werken en als ik later oud ben, hoe wil ik dan terugkijken op mijn leven?

Door een gezondere leefstijl zullen we rust vinden in onze geest en gaan we steeds meer prioriteit stellen bij de immateriële zaken van het leven. Genieten van alle mooie zaken die ons gegeven zijn, zoals gezin en vrienden, en het liefst zo lang mogelijk met een goede gezondheid. We zullen dan ook meer aandacht besteden aan het goed zorgen voor ons lichaam en onze geest.

Bezinning

We vinden het steeds belangrijker worden om onszelf vragen te stellen als: Waar kom ik vandaan? Wat is de zin van het leven? Hoe vind ik rust? Wat doe ik hier eigenlijk? Er komt steeds meer belangstelling voor meditatie, religie, geloof en anderen vormen van zingeving. Ook als vrouwelijke ondernemer hebben we dergelijke vragen en gaan op zoek naar antwoorden. Naast onze dagelijkse zaken en bezigheden, zoals gezin en werk, gaan we op zoek naar rust in onze geest.

We voelen ons meer verbonden met elkaar en gaan op zoek naar de antwoorden van onze levensvragen. Dit doen we door meer te lezen over religie, geloof en we sluiten ons aan bij gemeenschappen of groepen die zich bezighouden met deze levensvragen.

Het zijn hele mooie trends waar ik echt blij van word. Wil jij meer weten van een gezond leven en bezinning? Neem een kijkje op: http://www.cynthiavandenberg.nl

Warme lieve groet,

Cynthia

Natuurlijke en geraffineerde suikers

Het is echt een hype suikers, suikers en nog eens suikers. De media, en zelfs BN’ers, geven hier aandacht aan. Er is al een pop-up suiker afkickkliniek geopend in Amsterdam om mensen bewust te maken met wat suikers met je doen. Wij vrouwelijke ondernemers hebben zeker ook zin in zoet behoefte.

Tafelsuiker (geraffineerde suiker) & natuurlijke suikers (ongeraffineerd)

Het weekend gebruik ik vaak om te bakken. Dit doe ik graag samen met mijn oudste zoon (4 jaar). Heerlijk samen wat lekkers maken en daar dan ook echt van genieten. Afgelopen weekend had ik een foto op facebook gezet met een heerlijke appeltaart. En een vraag die ik regelmatig krijg is: Waarom is Stevia beter dan palmsuiker en kokosbloesemsuiker?

Ik ga even een stapje terug. We gaan even naar de geraffineerde suikers. Deze suiker is afkomstig van de suikerbiet of suikerriet. Dit gaat naar de fabriek waar er een zuiveringsproces plaats vindt en alle vitamine, mineralen en vezels uit de biet worden onttrokken. Hierdoor blijft er pure witte suiker over. Dit proces noemen we raffineren vandaar de naam geraffineerde suikers.

Deze suikers leveren wel zeker energie aan je lichaam (snelle koolhydraten), alleen er zitten geen nuttige stoffen meer in. Daarom noemen we dit lege koolhydraten. Geraffineerde suikers zijn o.a.: Tafelsuiker (kristalsuiker), poedersuiker, basterdsuiker en rietsuiker.

Natuurlijke suikers

Bij natuurlijke suikers worden de vitamine en mineralen en vezels er niet uitgehaald. Het is en blijft suiker, maar het wordt wel beter door je lichaam opgenomen. Als we aan natuurlijks suiker denken dan denken we aan: fructose sap, dadels, honing, palmsuiker en koksbloesemsuiker. De laatste twee zijn ligt bewerkt.

Het is en blijft suiker en doet hetzelfde met je bloedsuiker als geraffineerde suiker.  Je kan het prima een keer gebruiken als je gaat bakken bijvoorbeeld, alleen ga het niet zien als een vervanging van geraffineerde suikers.

Stevia laat je bloedsuiker niet schommelen. Nu weet ik dat veel mensen dit niet lekker vinden. Het is ook echt even wennen. In baksels is het goed zoeken naar de verhouding. Inmiddels heb ik er aardig feeling mee.

Verborgen suikers

Suikers kent vele namen die jij misschien als leek niet eens weet. Lees jij wel eens een etiket op de verpakking? Een mooi ezelsbruggetje wat ik geleerd heb is: ose is uit den boze. Dus alles wat op -ose eindigt is suiker. (Denk aan glucose, fructose, dextrose, sacharose)

Dan heb je nog alles wat eindigt op stroop. Denk aan: fructosestroop, dadelstroop, maisstroop, maltstroop, moutstroop, dadelstroop, tarwestroop. Ook zij hebben een negatieve invloed op je bloedsuiker

Ook zijn er nog benamingen die niet direct opvallen. Denk hierbij aan: Demerara, maltodextrine, malt, caramel, cassonade, kandij en lactose (melksuiker). Mensen die een lactoseallergie hebben zijn dus allergisch voor de suiker. Dat is anders dan een koemelkallergie waarbij  men allergisch is voor de melkeiwitten.

Sinds ik let op mijn suikers voel ik me een ander mens. Meer energie en ik heb geen last meer van hoofdpijn. Mijn depressieve klachten zijn ook weg en ik geniet volop van mijn gezin en bedrijf.

Ga de uitdaging eens aan en kijk eens op de verpakking die je koopt hoeveel suikers erin zitten. Ik ben heel benieuwd.

In mijn programma: Het kompas, voor een gezond & stralend leven. Ga jij nog meer leren over suikers en ga ik je helpen om je wegwijs te maken in de wereld van etikettenlezen en waar je op moet letten.

1 2 3 4 5